Lazer kesim makinası, lazer ışınından yararlanarak birçok materyali kesmeye yarayan özel bir cihazdır. Ayrıca cihazların kesimi dışında kazma işlemi yani malzemenin üzerindeki belirli bir katmanı kazıma gibi işlevi de bulunmaktadır. Bu sayede talep edilen şekil veya desenleri sorunsuz olarak devreye alabilir. Birçok sektörde uzun yıllardır kullanılan lazer kesim makinaları özel olarak kurulan bir konfigürasyon üzerinden çalışmaktadır.
Tekstil başta olmak üzere plastik ve benzeri birçok malzemede lazer kesim makinesi tercih ediliyor. Hatasız ve hassas sonuçları beraberinde getiren bu cihazlar ayrıca uzun sürebilecek işlemleri daha kısa sürede tamamlayabiliyor. Lazerle uygulanan kesim sürecinde kusursuz bir süreç söz konusudur. Ek olarak kazıma veya kesilen alana daha sonra bir iyileştirme yapılması da gerekmiyor.
Seri üretimin yapılamadığı ve yüksek hıza ihtiyaç duyulan her alanda lazer kesim makinesi tercih edilmektedir. Bununla birlikte günümüzde kişiye özel hediyelik ürünlerdeki gibi tek seferlik üretilmesi gereken materyaller için bu cihazların işlevsel olduğu unutulmamalıdır. Bilgisayar ortamında hazırlanan tüm parçaların artık lazer kesim makinası sayesinde kısa sürede üretilmesi, maliyet bakımından da ekonomiktir.
Lazer Kesim Makinası Ne İşe Yarar?
Her sektörü farklı kesim makinalarını tercih etmektedir. Sektöre göre değişen bu tercihler olsa da bu cihazların bazı ortak amaçları bulunur. En son teknolojilerden yararlanılarak hazırlanan tasarımların malzeme boyutları ve kalınlığı farklı olacağından işlemlerin de bazı alternatifler üzerinden tamamlanacağı bilinmelidir. Tam da bu noktada lazer kesim makinası devreye girer. Materyalleri şekillendirme ve kesme işlevi gören bu cihazların uzun ömürlü bir kullanım süresi vardır. Ek olarak farklı nitelik ve sertlikteki malzemelerle işlem yapabildiği için onlarca sektörde kullanılmaya başlanmıştır.
Malzemelerin kesimi için kullanılan bu cihaz, kesilecek olan desenin G ya da CNC kodunu takip ederek özel bir hareket kontrolüne sahiptir. Bu sayede odaklanmış lazer ışınları doğrudan malzemeye gönderilir ve ardından eritme işlemi başlar. Sonrasında yanma, buharlaşma ve yardımcı gaz ile püskürtme süreci devam eder. Yüksek kaliteli kenar yüzeyleri bırakırken düz levhalarla beraber boru ya da profil kesmek için de kullanılmaktadır.
İşletmeler son yıllarda lazer kesim makinalarına olan ilgiyi artırmıştır. Çünkü kesim yapılan yüzey çeşidinin artması, hassas işlemlerde kaliteli sonuçlar çıkarması ve bakım malzemelerinin ekonomik olması sebebiyle artık bu cihazlar popüler hale gelmeye başlamıştır. Öte yandan bu cihazlar yoğun işleme prensibiyle çalışmaktadır. Cihazlardaki en önemli durum ise ürünün kusursuz ortaya çıkarılmasıdır. Neredeyse sıfır olan hata payı sayesinde işletmeler talep ettiği ürüne anında ulaşırken üretim aşaması da hızlanmaktadır.
- 🟨 Hassas Kesim İşlemleri: Lazer kesim makinaları, malzemeler üzerinde aşırı hassas ve ince kesimler yapmak için kullanılır. Bu sayede detaylı ya da karmaşık tasarımların üzerine malzeme işlemek amacıyla tercih edilir.
- 🟨 Farklı Malzemeleri İşleme: Kağıt, cam, kumaş, plastik, ahşap ve metal gibi malzemeleri işlemek amacıyla tercih edilir. Cihazların bu özelliği, farklı endüstrilerde kullanılmalarını sağlamıştır.
- 🟨 Otomasyon Seçeneği: Daha çok bilgisayarlı sistemlerle donatılan bu cihazlarda CNC teknolojisi kullanılmaktadır. CNC sayesinde tekrarlanabilir pek çok avantaj ortaya çıkar.
- 🟨 Temassız İşleme: Lazer kesim işleminde malzemeler birbiriyle temas etmez. Yani yüzeylerde deformasyon olasılığı çok düşüktür. Bu sayede ince ve hassas malzemeler üzerinde başarılı sonuçlar verir.
- 🟨 Karmaşık Desenleri İşleme: Son derece karmaşık olan geometrik desenler bile lazer kesim makinası ile kusursuz işlenebilir.
- 🟨 Verimli ve Hızlı Üretim: Geleneksel kesim uygulamalarına göre daha verimli ve hızlı bir üretim sağlamaktadır. Bu sayede seri üretim ihtiyacı olan her işletme tarafından tercih edilir.
Lazer Kesim Makinasının Avantajları
Lazer kesim makinasının avantajları çok sayıdadır. Öncelikle birçok bileşene sahip olduğu için güzel avantalar sunan bu cihazların temel bileşenlerine bakacak olursak;
- 🟨 Bilgisayarlı Kontrol Sistemi: Cihazın temel avantajlarından biri olan CNC sistemini kullanması, karmaşık desen ya da sembollerin sorunsuz bir şekilde tasarlanmasını sağlar.
- 🟨 Malzeme Taşıma Sistemleri: Bu sistemler genel olarak bir platform ya da masa üzerinde malzemelerin hareket etmesini sağlar. Haliyle bilgisayar kontrol sistemiyle kolay entegre edilir ve hassas işlemler için avantaj sağlar.
- 🟨 Odaklama: Cihazların mükemmel bir odaklanma sistemi bulunmaktadır. Lazer ışınının malzemeye sorunsuz odaklanmasını sağlayan bu sistem, en iyi sonuçları beraberinde getirir.
- 🟨 Lazer Kaynağı: Cihazdaki lazer ışını genelde lazer diyotları ya da bir lazer tüpünden gelmektedir. Doğrudan malzemenin üzerine yönlendirilerek kusursuz işlem sağlanır.
Maliyet ve kalite yönünden işletmelerin beklentilerini karşılayabilen lazer kesim makinasının avantajları şu şekildedir;
- 🟨 Enerji tasarrufu sağlar.
- 🟨 Güvenilirdir
- 🟨 Ayrıcalıklı işlemler sunar.
- 🟨 Fiber lazer kesim güç kaynağı kullanıldığı için kusursuz bir uygulamadır.
- 🟨 Hızlı ve verimli sonuçlar verir.
- 🟨 Kalıp maliyeti olmadan üretim yapar.
- 🟨 Yüksek hassasiyet ve kalitede çalışır.
- 🟨 Bakım gereksinimi düşüktür.
- 🟨 Çevre dostudur.
- 🟨 Çok yönlüdür.
Biraz daha detaya inersek;
- 🟨 Çok Yönlülük: Bu cihazlar çok yönlü çalışmaktadır. Yani cam, çelik, plastik ya da ahşap gibi malzemelerde rahatlıkla kullanılabilir.
- 🟨 Çevre Dostu: Lazer kesim uygulamaları sonrasında daha az atık ortaya çıkar. Ayrıca kirletici madde üretimi azdır. Çünkü kesim işleminde yararlanılan lazer ışını farklı bir maddeye ihtiyaç duymaz. Sonuç olarak çevreye zarar vermeden kullanılır.
- 🟨 Düşük Bakım İhtiyacı: Bu makinaların bakım aşaması kolaydır. Ayrıca az bakım gerektirdiği için bakım maliyeti düşüktür. Düzenli bakım ve onarımı yapılan cihazların ömrü de uzundur.
- 🟨 Kalıp Maliyeti Olmadan Üretim: Lazer kesim makinalarında özel kayıplara ihtiyaç duyulmaz. Sadece bilgisayar ortamında hazırlanan tasarımlar doğrudan kesilerek sonuca ulaşılır. Bu sayede kişiye özel ürünlerin üretim aşamasında da ciddi avantajlar sağlar.
- 🟨 Hız ve Yüksek Verimlilik: Çok sayıda parçanın üretilmesini sağlayan lazer kesim makinaları haliyle seri üretimde avantaj sağlamaktadır. El ile yapılan diğer işlemlere göre aşırı hızlı olmakla beraber yüksek verimlilik ve tasarruf sağlamaya devam eder.
- 🟨 Kalite ve Hassasiyet: Kusursuz işlem yeteneği sayesinde uygulama sonrası iyileştirmeye gerek yoktur. Yani daha az hata payı ile çalışır ve kaliteli sonuçları beraberinde getirir.
Lazer Kesim Makinası Kullanım Alanları
Lazer kesim makinası kullanım alanları her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Bunları sıralayacak olursak;
- 🟨 Aydınlatma ve elektrik endüstrisi
- 🟨 Medikal aletleri
- 🟨 Laboratuvarlar
- 🟨 Görsel iletişimde tercih edilen reklam tabelaları
- 🟨 Raf imalatı
- 🟨 Fuar standı
- 🟨 Klima sanayisi
- 🟨 Isıtma sanayisi
- 🟨 Havalandırma ürünleri
- 🟨 İnşaat malzemeleri
- 🟨 Asansör ve yan sanayi ürünleri
- 🟨 Yat ve gemi sanayisi
- 🟨 Ağır iş makinelerinin üretimi
- 🟨 Mühendislik
- 🟨 Mimarlık
- 🟨 Makinelere ait yedek parça imalatı
- 🟨 Kalıp sanayisi gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Sektöre göre ele aldığımızda aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkar;
- 🟨 Reklam ve Tanıtım Sektörü: Broşür ve tabela gibi tanıtım ürünlerinin üretiminde bu cihazlar kullanılır. Çünkü daha estetik ve detaylı kesimler yaptığı için markaların görünürlüğünü artırmaktadır.
- 🟨 Kişiye Özel Ürünler: Kişiye özel ürün tasarımında ciddi bir yere sahip olan lazer kesim makinaları sayesinde kalıp maliyeti olmadan birbirinden farklı ürünler hazırlanabilir.
- 🟨 Plastik: Plastik malzemelerin kusursuz kesiminde lazer kesim cihazları ön plandadır. Çünkü talep edilen boyut ve şekilleri elde etmek adına tercih edilir. Ek olarak ambalaj ile diğer tüketim ürünlerinin üretim aşamasında da kullanılır.
- 🟨 Cam: Cam malzemelerin kesimi için lazer kesim makinaları kusursuz sonuçlar verir. Özellikle de dekoratif cam ürünlerinde uygulanır.
- 🟨 Mobilya ve Ahşap: Mobilya tasarımlarında karmaşık şekil ve desen oluşturmanın yanı sıra ahşap malzemelerin sorunsuz bir şekilde kesilmesi için lazer kesim makinalarına başvurulur.
- 🟨 Tekstil: Kumaşların kesiminde de bu cihazlar kullanılmaktadır. Daha çok büyük miktardaki kumaşların hem hatasız hem de hızlı kesilmesi adına tercih edilir. Ek olarak dikişe gerek duyulmayan kesimler yapmak amacıyla kullanılır.
- 🟨 Metal İşleme Sanayisi: Alüminyum ve çelik gibi materyallerin kesiminde tercih edilmektedir. Ayrıca yüksek hassasiyet özelliği sayesinde karmaşık metalleri kesmek adına bu cihazlardan yararlanılır.
CNC Lazer Kesim Makinası Nedir?
CNC lazer kesim makinası, bilgisayar kontrolüyle çalışan özel bir sistemdir. Ayrıca lazer teknolojisiyle birleşerek çok güzel sonuçları beraberinde getirir. Yani lazer kullanılırken aynı zamanda bilgisayara entegre edilerek şekillendirme ve kesim işlemleri yapılabilir. Yoğun bir lazer ışınıyla birlikte malzemeye doğrudan yoğunlaşan CNC lazer kesim makinası, sağladığı enerji sayesinde malzemenin buharlaşmasına sebep olur. Bu işlem sonucunda şekillendirme ya da kesim işlemi tamamlanır. Daha çok plastik ve metal kesiminde tercih edilir.
CNC lazer kesim makinası, lazer ışınını başarılı bir şekilde yönlendiren optik sistemlere sahiptir. Mercekler üzerinden işlenecek malzemeye yönlendirilen lazer daha sonra yüksek enerjiyle beraber işleme odaklanır. Kesim veya kazım işlemi yaparken bilgisayarlı sayısal kontrol mekanizması devreye girer. Bu sayede talep edilen tüm desen veya şekiller elde edilebilir.
Lazer kesim CNC türleri de bulunmaktadır. Bu seçenekler;
- 🟨 Kristal Lazer Kesim Makinası: Metaller üzerinde etkili olan bir cihazdır. Birbirinden farklı ve katı halde bulunan lazerler kullanılır.
- 🟨 Fiber Lazer Kesim Makinası: Günümüzde en çok tercih edilen cihaz türüdür. Daha ince kesim ve yüksek hız kalitesiyle çalışmaktadır. Ayrıca onlarca endüstride bu cihazlar ön plana çıkmayı başarmıştır.
- 🟨 CO2 Lazer Kesim Makinası: Bazı ince metaller ve organik malzemelerde tercih edilir. Deri, kauçuk, ahşap ve akrilik gibi malzemelerin üzerinde başarılı sonuçlar verir. Çalışma sürecinde karbondioksit gazının elektrik ile uyarılması sonucu elde edilen lazerle çalışır.
CNC lazer kesim makinasının çok sayıda kullanım alanı bulunmaktadır. Bunlar;
- 🟨 Takı Tasarımı: Çok karmaşık ve detaylı takı tasarımında CNC lazer kesim makinaları tercih edilir.
- 🟨 Elektronik: Hassas bileşen ve devre kartlarının üretiminde kullanılır.
- 🟨 Tekstil ve Moda: Birçok tekstil ürünü, aksesuar ve giyim eşyalarında tercih edilir.
- 🟨 Sanat Projeleri: Detaylı eserler oluşturmak isteyen sanatçılar bu cihazlardan faydalanmaktadır.
- 🟨 Prototip: Yeni tasarım ve ürün oluşturmak adına CNC lazer kesim makinalarından yararlanılır.
- 🟨 Reklam: Firmaların promosyon ürünleri, logo ve reklam tabelaları hazırlanma aşamasında lazer kesim cihazları kullanılmaktadır.
- 🟨 Mimarlık: Dekoratif uygulamalar, cephe kaplamaları ve özel yapı detaylarının hazırlanmasında bu cihazlar önemli bir yere sahiptir.
- 🟨 Havacılık: İç kabin parçaları, motor bileşenleri ve uçak gövdelerinin hazırlanma aşamasında CNC lazer makinaları tercih edilir.
- 🟨 Otomotiv: İç donanım elemanları, şasi bileşenleri ve otomobil parçalarının üretiminde bu makinalara başvurulur.
Çok az atık oluşturan bu cihazlar birçok malzemeyle uyumlu çalışmaktadır. Ayrıca yüksek kesme hassasiyeti, minimal termal deformasyon, hızlı üretim süresi ve esnekliğiyle dikkat çekmektedir. Ayrıca daha temiz ve net kenarlara ulaşabileceğiniz CNC cihazların düşük bakım ve işletme maliyeti nedeniyle tercih edildiği unutulmamalıdır.
Bu cihazların kullanımında lazer kesimin kalitesini etkileyen bazı unsurlar vardır. Bunlar;
- 🟨 Lazer dalga boyu
- 🟨 Malzemeleri kalınlığı
- 🟨 Gaz kullanımı
- 🟨 Odak nokta hassasiyeti
- 🟨 Kesim hızı
- 🟨 Malzeme türü
- 🟨 Lazer türü
Kontrol ünitesi, lazer üretim ünitesi, işleme masası ve optik sistemden oluşan CNC lazer kesim makinası, diğer bileşenleriyle entegre olarak çalışmaktadır. Bu sayede tekrarlanabilir ve hassas kesimler uzun vadede yapılmaya devam edilir.
Lazer Kesim Makinası Fiyatları
Lazer kesim makinası fiyatları birden fazla unsura bağlı olarak değişir. Makine özellikleri, teknolojisi, boyutu ve gücüne göre farklı fiyatlandırmalar sahiptir. Fiyat aralıklarını etkileyen faktörler aşağıdaki gibidir;
- 🟨 CNC Kesim: Bilgisayar kontrollü sistemlerden oluşur. Kullanılan lazere ve makinenin otomasyon seviyesine göre fiyat farklılıkları yaşanabilir. Daha fazla otomasyon, seri ve hızlı üretim anlamına gelir.
- 🟨 Endüstriyel Cihazlar: Büyük boyut ve yüksek güç faktörleri, fiyatı doğrudan etkileyen unsurlardır. Ayrıca çok karmaşık kesim işlemleri için ideal makinelerdir.
- 🟨 Hobi Amaçlı Lazer Kesim Makinaları: Bu cihazların fiyatları diğer türlere göre düşüktür. Küçük ölçekli işletmeler ya da bireysel projeler için tercih edilebilir.
Fiyatı asıl etkileyen durumlar; otomasyon seviyesi, lazer kaynağı, aksesuar ve ekipmanlardır. Ayrıca kesim alanı ve kalınlığı da lazer cihazların fiyatlandırmasında farklı seçenekler sunabilir. Bu cihazlar arasından bütçenize ve ihtiyaçlarınıza uygun seçim yaparak sorunsuz, hızlı, kaliteli ve seri üretim aşamasına geçebilirsiniz.
Lazer Kesim Makinası Ahşap Keser mi?
Lazer kesim makinası ahşap kesiminde başarılı sonuçlar verir. Sadece ahşap değil kumaş, cam, plastik ve çelik metallerinde de etkilidir. Lazer ışının ahşap malzeme üzerine odaklanması ve yüksek sıcaklıkta kesim yapması mümkündür. Ayrıca ahşapların kesilmesi sonrasında temiz kesim kenarları ortaya çıkar. Yüksek hassasiyetle işlem yapan bu cihazlarda daha az hata payı bulunmaktadır. Haliyle ahşap gibi dikkatli kesim yapılması gereken ürünler için de lazer kesim makinası kullanılmaktadır.