Sert yüzeyli parçalarda kalıcı işaretleme yapmak için kullanılan yönteme, nokta vuruşlu markalama adı verilir. Bu parçalar sert, plastik veya metal olabilir. Endüstriyel bir yöntem olmakla beraber her türden materyalde kullanılmaktadır. Ayrıca materyallerin zarar görmesini engellerken son derece başarılı sonuçlar vermektedir.
Ürünlerin izlenebilirliğini sağlayan nokta vuruşlu markalama daha çok kimlik kodları, parça numaraları, barkod ve seri numaralarını ürünlerin üzerine aktarır. Elektromekanik olarak çalışan bu sistemde markalama iğnesi öne ve arka doğru hareket eder ve ürün yüzeyine vuruş yaparak kalıcı işaret bırakarak süreci sonlandırır. Nokta vuruşlu markalama makinaları CNC, masaüstü ya da seyyar gibi farklı şekillerde üretilmektedir. Medikal, havacılık ve otomotiv gibi farklı sektörlerde kullanılırken lazer markalama ile arasında bazı farklar bulunur.
Lazer markalama ve nokta vuruşlu markalama aslında ürünlerin yüzeyine kalıcı işaretler bıraksa da prensipte birbirinden ayrılmaktadır. Bu farklar;
- 🟨 Malzeme İçeriği: Nokta vuruşlu markalama sert yüzeyli ürünler üzerinde kullanılır. Lazer markalama metaller başta olmak üzere cam, ahşap, çelik, plastik ve kağıt gibi malzemelerde tercih edilir.
- 🟨 Derinlik: Nokta vuruşlu markalamada yüzeye çok derin işaretler bırakılabilir. Çünkü bu süreçte vuruş kuvveti yüksektir. Lazer markalamada ise yüzeye hafif işaretler uygulanır.
- 🟨 Çözünürlük: Lazer markalama vuruşları yüksek çözünürlüğe sahiptir. Ayrıca çok küçük alanlara odaklanma özelliği vardır. Nokta vuruşlu markalamada ise işaretler düşük çözünürlüklü ve vuruş noktaları arası sınırlı mesafelidir.
- 🟨 Hız: Lazer markalamada yüksek hızlarda işlem yapılır. Nokta vuruşlu işlemde ise yavaş uygulama söz konusudur.
- 🟨 Prensip: Lazer markalamada yoğun bir ışın kullanılır ve malzeme yüzeyi yakılarak tek bir alan hedeflenir. Nokta vuruşta ise yüzeye kontrollü bir kuvvet uygulanır ve kalıcı bir iz bırakılır.
Nokta Vuruşlu Markalama Nedir?
Diğer adı pin damgalama olan nokta vuruşlu markalama, işlem yapılacak yüzeyde kalıcı çözümler sunan bir uygulamadır. İşlemi yapan cihazlar en zorlu üretim ortamlarında muhteşem sonuçları beraberinde getirir. Verileri derinlemesine kazarken işaretler galvanizleme ya da boyama sonrasında da rahatlıkla okunabilir. Bu süreçte pin işaretlemenin avantajlarına da bakmak gerekiyor. Bunlar;
- 🟨 Uygun maliyetlidir.
- 🟨 Sert plastik ve metalleri sorunsuz olarak işaretler.
- 🟨 En zorlu ortamlara dayanıklı kalıcı işaretler bırakır.
- 🟨 Taşınabilir tasarıma sahiptir.
- 🟨 Pnömatik ya da elektrikli seçeneklerden oluşur.
- 🟨 Yüksek hızda işlem sağlar.
Nokta vuruşlu markalama süreci çok yönlü ve güçlüdür. Pim markalama aşağıdaki malzemeler için uygundur;
- 🟨 Çelik
- 🟨 Paslanmaz metaller
- 🟨 Plastikler
- 🟨 Bakır
- 🟨 Alüminyum
- 🟨 Pirinç
- 🟨 Galvanizli malzemeler
- 🟨 Nikel kaplamalı ürünler
- 🟨 Elektrostatik toz boyalı veya boyasız malzemeler
Nokta vuruşlu markalama makinalarının çalışma prensibine de bakmak gerekiyor. Öncelikle logo ya da markalama deseninin yüklenmesiyle başlayan süreç, özel yazılımlarla desteklenmektedir. Markalama yapılacak olan malzeme, platform veya bir masa üzerine sabitlendikten sonra işlemlere başlanır. Makina ayarlarının kontrol edilip düzeltmelerin yapılmasıyla birlikte önceden belirlenmiş desen ya da logonun iğneyle uygulanma sürecine geçilir. Bu işlem sırasında kalıcı bir iz bırakılır ve işaretleme tamamlanır. Markalama süreci genelde CNC sistem tarafından kontrol edilmektedir. Son derece hassas ve tekrarlanabilir sonuçlar sağlayan bu sistem günümüzde pek çok endüstride tercih edilmektedir.
Bu cihazların verimlilik ve ömrünün uzatılması için uygun koşullarda kullanılması gerekiyor. Ayrıca uzun vadeli kullanılması adına aşağıdaki durumlara dikkat edilmesinde yarar var;
- 🟨 Operatör Eğitimi: Cihazın doğru bakım ve kullanımının yapılabilmesi için operatör eğitimi önemlidir.
- 🟨 Yazılım: Bilgisayar kontrollü makinalarda yazılım güncellemelerinin kontrol edilmesi şarttır. Ayrıca bu güncellemelerin zamanında yapılması, en son özelliklerin devreye girmesini sağlar.
- 🟨 Aksamların Yağlanması: Makinanın aksam yağlanmasına dikkat edilmelidir. Üretici firma tarafından tavsiye edilen aralıklarda yağlama yapılmalı ve bu sayede cihazın kullanım ömrü uzatılmalıdır.
- 🟨 Parça Bakımı: Aşınan parçaların düzenli kontrol edilmesi ve değiştirilmesi gerekir. Aynı durum markalama iğneleri için de geçerlidir.
- 🟨 Kalibrasyon ve Kontrol: Belirli zaman dilimlerinde kalibre edilmesi gereken nokta vuruşlu markalama makinasının ayarları da incelenmelidir. Bu kapsamda parametrelerin, markalama hız ve derinliğinin doğru ayarlanması gerekmektedir.
Nokta Vuruşlu Ne Demek?
Nokta vuruşlu, herhangi bir yüzeye vuruşların işlenmesi ya da kazınması anlamına gelmektedir. Endüstriyel ortamlarda kullanılan bir işaretleme yöntemi olan nokta vuruşlu, iş parçasının yüzeylerine derinlemesine işaret bırakmaya yarar. Son zamanların en popüler uygulamalarından biri olmakla beraber logolar, seri numaraları, üretim tarihleri ya da model numaralarının kalıcı işlenmesi, nokta vuruşlu makinalar sayesinde yapılır. Ek olarak ürünlerin izlenebilirliğini artırmak için kullanılan bu yöntem sayesinde işaretler daha kalıcı ve okunabilir özelliğe sahiptir.
Nokta Vuruşlu Fiber Lazer ile Neler Yapılır?
Nokta vuruşlu fiber lazer ile birçok işlem yapılmaktadır. Endüstriyel kesim ve markalama uygulamalarında kullanılan bu teknoloji tam kalıcılık ve yüksek hassasiyet sunmaktadır. Yapılan işlemler ve açıklamaları şu şekildedir;
- 🟨 Prototip Üretimi: Fiber lazerle çok hızlı prototipleme yapılabilir. Yani tasarımların hızlı bir şekilde fiziksel örnekleri oluşturulabilir.
- 🟨 Yüzey İşleme: Nokta vuruşlu fiber lazer sayesinde malzeme yüzeyinin özellikleri değiştirilebilir. Örnek olarak yüzey pürüzlüğünü azaltmak ya da yüzey sertliğini artırmak için yararlanılabilir.
- 🟨 Kazıma: Bu teknoloji malzeme yüzeyini kazır ve daha estetik işaretler oluşturabilir. Sonuç itibariyle dekoratif amaçlarda güzel çalışmaları beraberinde getirir.
- 🟨 Kesim: Sert malzemeleri ve plastikleri kesmek için kullanılmaktadır.
- 🟨 Markalama: Nokta vuruşlu fiber lazer ile şirket logoları, metinler ve ürün adları yüksek kaliteyle işlenir. Ayrıca ürünlerin QR kod, seri numarası ve barkodları da kalıcı olarak işlenebilmektedir.
Nokta Vuruşlu Markalama Kullanım Alanları
Nokta vuruşlu markalama kullanım alanları birçok endüstride geçerlidir. Başlıca kullanım alanlarını sıralayacak olursak;
- 🟨 QR Kod ve Barkod İşaretleme: Envanter yönetimi ve ürünlerin sorunsuz takibi için QR kod ve barkod işaretlemede kullanılır.
- 🟨 Tasarım: Lüks ürünlerde tasarım detayları oluşturmak ve marka logosu eklemek için tercih edilir. Bu süreç ürünlerin değerini de artırmaktadır.
- 🟨 Metal İşleme: Metal ürünlerin üzerine standartlara uygunluk belirtileri eklemek için kullanılır.
- 🟨 Tıbbi Cihazlar: Tıbbi cihazların üzerinde kalıcı işaretler oluşturmak adına nokta vuruşlu markalamadan yararlanılır.
- 🟨 Beyaz Eşya ve Elektronik: Bu sektörde ürünlerin model numarası, marka adı ve diğer bilgilerin işlenmesi adına tercih edilmektedir.
- 🟨 Havacılık ve Savunma: Savunma ve havacılık sanayisinde güvenirlik sağlamak amacıyla nokta vuruşlu markalama teknolojisi kullanılır.
- 🟨 Otomotiv: Otomotiv sektöründe parçaların takibinin başarılı bir şekilde yapılması için kullanılmaktadır.
Nokta Vuruşlu Makina Fiyatları
Nokta vuruşlu makina fiyatları birden fazla faktöre bağlı olarak değişmektedir. Cihazın işleme kapasitesi, makina model ve markası, üretim hızı ve markalama hassasiyeti doğrudan fiyatı belirlemektedir. Ayrıca büyük kapasiteli ve yüksek özelliklere sahip olan makinaların fiyatları daha yüksek olmaktadır. Küçük ve basit modellerde ise fiyatlar düşüktür. Birçok marka ve platform tarafından satışa sunulan bu makinalar için SFA Makina’yı incelemeniz yeterli olacaktır. Farklı kodlama makinalarının da yer aldığı SFA Makina üzerinden en son teknolojilerle üretilen cihazları kontrol edebilirsiniz.