Lazer ışınları kullanarak malzemeleri işleyen, şekillendiren ve kesen endüstriyel cihaza, lazer kesim makinesi denir. Akrilik, kumaş, metal, plastik ve ahşap malzemelerde yüksek hassasiyetli kesim için kullanılan bu makinenin kullanım alanları bir hayli fazladır. Lazer ışınının belirli bir noktaya yoğunlaşmasıyla malzeme üzerinde ısı etkisi yaratan bu cihazın birçok özelliği de bulunuyor.
Öncelikle milimetreden daha küçük hassas kesimler yapabilen bu cihaz malzemelerin karmaşık ve detaylı ihtiyaçlarına kısa sürede yanıt verir. Malzeme çeşitliliği bakımından da birçok ürünü kesebilir. Kumaş, deri, paslanmaz çelik, alüminyum, çelik, akrilik ve cam gibi ürünlerde kullanılır. Lazer kesim makinesi hızlı kesim yaparken üretim süreçlerini verimli hale getirir. Son olarak ısının yerel olarak uygulanmasıyla beraber malzemelerin deformasyona uğramasını engeller. Bu da çevre dostu olduğunu gösterir. Üstelik bilgisayar destekli üretim ve tasarım yazılımlarıyla entegre edilebildiği için tasarımların çok kolay bir şekilde makineye aktarılmasını sağlar.
Lazer Kesim Makinesi Hangi Alanlarda Kullanılır?
Lazer kesim makineleri birçok endüstride tercih edilir. Lazer ışınının güçlü ısısını kullanarak yüksek hassasiyette işleme ve kesme görevi görür. Birçok avantajı da bulunan bu cihazların kullanım alanları tüm detaylarıyla aşağıda paylaşılmıştır.
- İnşaat ve Yapı Malzemeleri: Bu sektörde yapı malzemeleriyle metal yapıların üretiminde tercih edilir. Metal ve çelik profil kesimleri ile iç mekanlarda kullanılan ahşap ve dekoratif elemanların kesiminde önemli bir yere sahiptir.
- Medikal: Medikal sektöründe yer alan cihazların üretiminde kullanılır. Daha çok hassas parçaların üretiminde etkilidir. Bu cihazların prototiplerinin daha hızlı üretilmesinde etkiliyken implantlar ile cerrahi aletlerin üretimi için ön plana çıkar.
- Gıda Endüstrisi: Daha çok bazı gıda ürünlerinin şekillendirilmesi e paketlenme sürecinde kullanılır. Etiket, ambalaj ve paketleme aşamasıyla beraber şekerleme ve çikolata gibi ürünlerin şekillendirilmesi, lazer kesim makineleriyle mümkündür.
- Sanat ve Tasarım: Bu alanda da lazer kesim makinelerine rastlamak mümkündür. Dekoratif objeler başta olmak üzere heykeller ve sanatçılara özgün diğer tasarımlar üretilebilir. Akrilik malzemelerden, metallerden ya da ahşaptan heykel üretiminde de lazer kesim makinesinden yararlanılır.
- Elektronik ve Yedek Parça Üretimi: Elektronik sektöründe lazer kesim makinesinin yeri ayrıdır. PCB kartlarının hassas kesimi başta olmak üzere küçük elektronik parçaların üretiminde tercih edilir.
- Makine Sanayi ve Metal İşleme: Kalın ve ince metal levhaların kesilmesinde avantaj sağlayan bu cihaz alüminyum, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin kesilmesinde ön plandadır. Ayrıca hızlı prototip üretimi ile lazerle profil ve boru kesiminde tercih edilir.
- Reklam ve İletişim: Reklam sektöründe ayrı bir yeri olan bu makineler tabela ve reklam panolarının üretimini kolaylaştırır. Plastik ve akrilik malzemelerde kesim yapabilen bu makineler lazerle kesim tasarımı ve logolar hazırlayabilir. Ayrıca 3D yazıların oluşturulmasında da avantaj sağlar.
- Moda ve Tekstil: Lazerle kumaşların farklı detay ve şekillerde kesilmesini sağlar. Ayrıca deri aksesuarlar, çantalar ve ceketler kolayca işlenebilir. Dikiş öncesi hazırlık için de kumaşlar lazerle kesilebilir.
- Ahşap ve Mobilya: Bu makinelerin en çok kullanıldığı alanlardandır. Ahşap üzerinde karmaşık figür ve desenler kesilebilirken dolap, masa ayakları ve sandalye gibi mobilya parçalarının hassas kesimi için tercih edilebilir. Ayrıca mobilya tasarımlarında çok hassas olan ölçümler de lazer kesim makinesi kullanılır.
- Otomotiv: Otomotiv sektöründe metal parçaların üretim aşamasında sıklıkla kullanılan bu makineler fren diskleri ve kafalar gibi bileşenleri kolayca kesebilir. Ayrıca şasi elamanları, motor parçaları ve dökme metal parçalarda da lazer kesim makinesi tercih edilir. Son olarak metal parçaların kaynak işlemine hazır hale getirilmesi de bu makineler sayesinde mümkündür.
Lazer Kesim Makinesi Sanayide Kullanılır mı?
Sanayide yaygın olarak kullanılan lazer kesim makinesi endüstriyel üretim sürecini destekler. Verimlilik, hız ve hassasiyet sağladığı için sanayi uygulamalarında önemli bir yere sahiptir. Özellikle de tekstil, ahşap, deri, plastik ve metal malzemelerin işlenmesinde büyük avantaj sağlar. Bu süreçte en çok inşaat ve yapı malzemeleri sanayisinde kullanılır. Metal ve çelik gibi profillerin kesimi bu sektörde lazer kesim makinesiyle yapılmaktadır. Ayrıca iç mekanın dekor edilmesinde tercih edilecek ahşap ya da metal elemanlar lazerle kolayca işlenebilir. Son olarak profil ve boruların sorunsuz kesilmesi bu cihazlarla mümkündür.
Havacılık ve uzay sanayinde de lazer kesim makinelerinin yeri önemlidir. Güvenilir ve yüksek hassasiyetli parça üretimi için kullanılan bu cihazlar titanyum ve alüminyum gibi hafif malzemelerin kesiminde yer alır. Ayrıca uçaklardaki en titiz parçaların kesilmesi ve uzay araçları tasarımındaki prototiplerin üretilmesinde görev alır.
Otomotiv sanayisinde şasi ve parça üretimi, küçük parça kesimleri (ızgaralar, fren diskleri) ve otomotiv üretiminde yüksek ve hızlı verim sağlamak amacıyla bu cihazlar kullanılır. Mobilya ve ahşap sanayisinde baktığımızda ise ahşap panel kesimi, kaplama malzemelerinin kesimi, dekoratif ahşap tasarım hazırlama ve mobilya üretimini destekler.
Elektronik sanayide de sıkça kullanılan bu cihazlar PCB yani baskılı devre kartları ve pek çok elektronik bileşenin üretiminde görev almaktadır. Devre kartlarının hassas kesilmesini sağlarken küçük elektronik parçaların kesilmesinde ve elektronik prototiplerin hızlı üretiminde kolaylık sağlar. Son olarak gıda sanayisinde karşımıza çıkan lazer kesim cihazları, bazı gıda ürünlerinin ve ambalajların şekillendirilmesi amacıyla tercih edilir.
Lazer Kesim Makinesi ile Neler Yapılır?
Lazer kesim makinesi ile birçok işlem hızlı ve yüksek verimlilikle yapılabilir. Bu cihazlar ile yapılacak işlemler maddeler halinde sıralanmıştır;
- Metal kesimi
- Kalın ve ince metal levha kesimi
- Parça kesimleri
- Prototip üretimi
- Ahşap şekillendirme
- Ahşap kesimi
- Plastik kesimi
- Akrilik levha kesimi
- Deri kesimi
- Özel desenli kumaş kesimleri
- Cam kesimi
- Reklam ve tanıtım ürünleri işleme
- Gıda kesimleri
- Prototip üretimi
- Dekoratif obje oluşturma
Lazer Kesim Makinesi Küçük İşletmelerde Kullanılır mı?
Lazer kesim makinesi küçük işletmelerde de etkin bir şekilde kullanılır. Çünkü bu cihaz daha düşük maliyetleri beraberinde getirir ve bazı avantajlar sağlar. Yüksek kaliteli üretimler gerçekleştirmek ve rekabet avantajı sağlamak isteyen firmalar ayrıca gelişmiş tasarım, özelleştirilmiş üretim ve daha hızlı prototip oluşturmak için bu makineleri tercih eder. Örneğin reklamcılık alanında faaliyet gösteren bir küçük işletme, ahşap, metal ya da akrilik malzemeler ile tabela oluşturabilir. Aynı şekilde logo, broşür ya da kartvizit gibi promosyon ürünlerinin özel kesiminde lazer makineleri kullanılabilir.
Kişiye özel ürün üretiminde kullanılmak üzere tercih edilen bu makineler ayrıca takı ve aksesuar tasarımında önemli bir yere sahiptir. Bilezik, kolyeler veya diğer aksesuarlar kolaylıkla üretilirken yine kişiye özel doğum günü ve yılbaşı hediyelerinin üretiminde tercih edilir. Küçük işletmeler için bu cihazların getirdiği avantajlar;
- Düşük maliyetle üretim yapılabilir.
- Özelleştirilmiş ürünler hazırlanarak niş pazarlarda yer alınabilir.
- Daha az atık ve maliyet sağlar.
- Yüksek kalite ve hassasiyet sayesinde karmaşık detaylar kolayca hazırlanabilir.
- Büyük miktarda üretim yapmak isteyen küçük işletmeler için idealdir.
- Karmaşık tasarımlar kolayca gerçekleştirilebilir.
- Yeni ürün tasarımında hazırlanması gereken prototip ve test üretimi için kullanılabilir.
Görüldüğü üzere birçok alanda tercih edilen bu makineler küçük işletmelere de ciddi avantajlar sağlarken esnek, düşük maliyetli ve hızlı çözümler sunmaya devam eder.
Yorum Yapın