Loading
lazer markalama

Lazer ışınından yararlanarak malzemelerin yüzey kısmına kalıcı işaretleme yapılmasına, lazer markalama denir. Cam malzemelerden metal ürünlere, seramikten plastiklere kadar pek çok alanda kullanılan bu işlem en çok endüstriyel uygulamalarda tercih ediliyor. İşlem sırasında 3 farklı lazer kullanılabilir. UV lazer, düşük ve hassas ısıl etki ihtiyacı olan uygulamalar için ön plandadır. Yani cam veya plastik yüzeylerde devreye girer. CO2 lazer organik, ingorganik, cam, akrilik, deri ve ahşap ürünlerde kullanılırken fiber lazer sert plastik ve metallerin işaretlenme aşamasında tercih edilir.

 

Lazer markalamanın uygulama alanların da geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Otomotiv başta olmak üzere elektronik, tıbbi cihazlar, hediyelik eşyalar, ambalaj ve daha pek çok sektörde markalama yapılır. Otomotivde barkod ve QR kod uygulamaları için tercih edilen bu süreç;

  1. Hediyelik eşya ve mücevherlerde özel gravür ve kişiselleştirilmiş olan ürünlerde kullanılır.
  2. Ambalaj endüstrisinde barkod, lot numarası ve tarih işaretlemede tercih edilir.
  3. Tıbbi cihazlarda aletlerin kalıcı işaretlenmesinde gereklidir.
  4. Elektronik endüstrisinde bileşen etiketleme ve devre kartı işaretlemede uygulanır.

Lazer Markalama Neden Yapılır?

 

Ticari sektörlerde birden fazla amaçla yapılan lazer markalama hem ürünlerin kişiselleştirilmesi hem de izlenebilirliği bakımından önemli bir süreçtir. Lazer markalamanın yapılma nedenleri maddeler halinde aşağıdaki gibidir;

  1. İzlenebilirlik: Ürünlerin tedarik aşamasında izlenmesi ve en önemlisi de sahteciliğe karşı korunması için yapılır. Ayrıca QR kod, barkod ve benzeri şekilde işaretleyerek ürünlerin doğru ve hızlı tanımlanmasını sağlamaktadır.
  2. Kalıcılık: Kalıcı bir uygulama olduğu için aşındırıcı ortamlarda bile işaretlemeler sorunsuz olarak okunabilir. Ayrıca UV ışını, yüksek sıcaklık ya da kimyasal maddelere maruz kalındığında işaretlemeler bozulmadan kalabilir.
  3. Yasal Gereksinimler: Elektronik ürünler, tıbbi cihazlar ve otomotiv parçaları gibi sektörlerde yasal düzenlemeler gereği lazer markalama yapılmalıdır. Ayrıca CE ve uygunluk işaretleri sayesinde ürünlerin talep edilen standartlara uygun olduğu lazer markalama ile gösterilir.
  4. Ürün Kimliği: Bu işlem sahtecilikle mücadelede önemlidir. Çünkü ürünlerin orijinal olduğunu kanıtlar. Ayrıca ürünlere marka logosu eklemek amacıyla tercih edilir.
  5. Dekoratif Amaçlar: Hediyelik eşyalarda kişiselleştirilmiş mesaj, tarih ya da isim eklemek için markalamadan yararlanılır. Net ve hassas işaretlemeler yaptığı için dekoratif amaçlarla da kullanıldığı bilinmelidir.
  6. Verimlilik: Lazerle markalama birçok otomasyon sistemine entegre edilebilir. Bu sayede çok sayıda ürün hızlıca işaretlenerek verimlilik artırılır. Öte yandan mekanik bir temasa gerek duyulmadığı için ürünlere zarar vermeden işlemler tamamlanır.
  7. Farklı Malzemelere Uyumluluk: Deri, cam, ahşap, metal, seramik ve plastik gibi pek çok farklı malzeme üzerinde kullanıldığı için tercih edilir. Ayrıca geometrik yüzeylere de kolaylıkla işaretleme yapılabilir.
  8. Çevre Dostu: Düşük bakım ve işletme maliyeti açısından avantajlı olduğu için birçok sektörde kullanılmaya devam edilir.

Markalama İşlemi Nedir?

 

Malzeme ya da ürünlerin üzerinde geçici – kalıcı işaretler kullanarak izlenmesi için başvurulan uygulamaya markalama denir. Ürünlerin sadece izlenmesi amacıyla değil tanımlanması ve kimliklendirilmesi için de markalama yapılır. Bu sayede ürün kimliğinin belirlenmesi, kolayca izlenmesi, marka logosunun eklenmesi ve diğer yasal gereksinimleri karşılamak için uygulanmaktadır.

  1. Kimliklendirme: Ürünlerin barkod, lot numaraları ya da seri numaralarının işaretlenmesi amacıyla markalama gerekir.
  2. Kalite Kontrol: Ticari işaretler ve logo ile beraber markanın bilinirliği artar.
  3. Güvenlik: Ürünlerin orijinal olduğunu ispatlamak için markalama işlemine başvurulması gerekir.

Markalama yaşam boyu dayanıklı ve okunaklı bir şekilde yapılır. Hem üretim hem de üretim sonrası ürünlerin izlenmesini sağlayan bu uygulama mürekkep ve etikete gerek duymadığı için tasarruf sağlar. Ayrıca kimyasal madde kullanılmadan yapılan markalama çevreye zarar vermediği için tercih edilir.

Lazer Markalama Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

 

Lazer markalama sistemlerinin avantajları çok sayıdadır. Ayrıca markalama teknolojisinin çok daha geniş yelpazede tercih edilmesini sağlayan lazer markalama, endüstriyel uygulamaların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Sistemin avantajları;

  1. Kalıcı ve dayanıklı bir işaretleme süreci uygular. Yani güneş ışınlarına ve kimyasallara ve hatta aşındırıcı tüm koşullara dayanıklıdır.
  2. Ömür boyunca kalıcıdır. Bu durum ürünlerin takibi ve güvenliği açısından en önemli avantajdır.
  3. Karmaşık ve ince detaylara sahip işaretlemeler yapılabilir. Yüksek çözünürlük gerektiren uygulamalar için önemli bir avantajdır.
  4. Lazer teknolojisi sayesinde okunabilir ve keskin işaretlemeler söz konusudur.
  5. Lazer markalama sistemleri malzemeye zarar vermez. Çünkü mekanik temas gerektirmez. Bu sayede deformasyon da oluşturmadan işlemler tamamlanır.
  6. Lazerle markalama hassas ve ince yüzeylere uygulandığında malzemeye yapısını bozmaz.
  7. Üretim hattındaki verimliliği artırır. Çünkü saniyeler içerisinde işaretlemeler tamamlanır.
  8. Üretim hatlarınca kolayca entegre edildiği için diğer otomasyon sistemleriyle senkronize bir şekilde çalışmaya devam edebilir.
  9. Sarf malzeme gerektirmeyen lazer markalama, çevreye daha az zarar verir. Çünkü işlem sırasında kimyasal maddelere başvurulmaz.
  10. Farklı dizaynlar ile metinler lazer markalama sistemleriyle çok kolay eklenebilir. Barkod, logo ve diğer tasarımların değiştirilmesi de bu sistem sayesinde çok kolaydır.
  11. Bu sistem düşük enerji tüketirken yüksek verimli lazer ışınları kullanır. Bu durum enerji maliyetini azaltır.
  12. Son olarak bilgisayar kontrollü işlem yapıldığı için hata oranı yok denecek kadar azdır.

Lazer Ne Amaçla Kullanılır?

 

Lazer teknolojisi artık markalama, kesme, kaynak yapma, yüzey işleme ve delme gibi pek çok işlem için kullanılmaktadır. Lazerin en yüksek düzeyde doğruluk sağlaması, teknolojinin endüstriyel uygulamalarda ön plana çıkmasını sağlamıştır. Öncelikle lazer ışını yüksek sıcaklık oluşturur ve malzemeleri eriterek buharlaştırır. Bu uygulama sonrası kesme işlemi gerçekleşir. Metal işleme, tekstil, plastik ve ahşap kesimi lazerle rahatlıkla yapılabilir.

 

Lazer, iki metal parçayı birleştirmek için de kullanılır. Otomotiv, elektronik ve mücevherat sektöründeki hassas kaynaklama işlemlerinde tercih edilir. Ayrıca lazer markalama ve gravür için de lazer ışınından yararlanılır. Ürünlerin izlenebilirliği, marka işaretleme, logo ekleme ve kişiselleştirme amacıyla lazer teknolojisi daima ön plandadır. Bunlara ek olarak lazer delme, yüzey sertleştirme, lazer lehimleme, 3D lazer baskı, mikro işleme, Hologram ve güvenlik işaretleme amacıyla lazer kullanılır.

Markalama Çeşitleri Nelerdir?

 

Markalama çeşitleri, uygulama alanlarına ve kullanılacak malzemeye göre farklı şekillerde uygulanır. Bu bakımdan lazer markalama, mürekkep püskürtme, damgalama ve kabartma, elektrokimyasal markalama, sıcak baskı markalama, nokta vuruşlu markalama, termal transfer markalama, kimyasal aşındırma gibi türleri bulunur. Ek olarak fiber markalama, CO2 lazer markalama, Rotasyonel markalama, plastik ekstrüzyon markalama gibi seçenekler de mevcuttur.

 

Endüstriyel ihtiyaçlara ve kullanım amacına göre farklılık gösteren markalama türleri arasında en çok lazer markalama tercih edilir. Çünkü en hassas ve kalıcı işaretlemeler sunan lazer markalama düşük maliyetlidir. Cam, plastik, seramik, metal ve pek çok üründe kullanılmaktadır. Yine mürekkep püskürtmem arkalama da hızlı ve düşük maliyetli çözümler sunmaktadır. Bu seçenek içecek, gıda ve ambalaj sektöründe devreye alınır. Yüksek hızdaki üretim hatlarına uygun olmakla beraber farklı renklerde işaretleme imkanı tanır. Termal transfer, kimyasal aşındırma ve damgalama yöntemleri de farklı yüzeylerde esnek olduğu için kullanılabilir. Damgalama yöntemi lazer gibi kalıcı ve aşınmaya dayanıklıdır. Kimyasal kullanılmadığı için sembol, metin, seri numarası ve logo markalama için tercih edilir.

paylaş

Yorum Yapın