Loading
lazer markalama (1)

Lazer markalama sistemleri bazı malzemelere kalıcı işaretler bırakmak için kullanılır. Lazer ışını kullanılan bu teknolojiler seramik, plastik, metal, cam ya da ahşap gibi çok sayıda yüzeyde başarılı sonuçlar vermektedir. Ayrıca daha çok yüksek hassasiyet gerektiren endüstrilerde tercih edilen lazer markalama, QR kod, barkod, logo ya da yazı gibi desenler içermektedir. Asıl amacı silinmesi zor ve dayanıklı işaretler oluşturmaktır.

Lazer markalama sistemlerinin çeşitlerine baktığımızda;

  • Fiber lazer markalama: Yüksek doğrulukla hızlı işaretleme sağlar. Uzun ömürlü bir lazer kaynağıdır. Daha çok seramik, plastik ve metal yüzeylerde tercih edilir.
  • Karbondioksit lazer markalama: Akrilik, plastik, cam, deri ve ahşap gibi organik malzemelerde tercih edilir. Detaylı işaretleme yapabilir ve yüksek verimlilikle çalışır.
  • YAG lazer markalama: Dayanıklı bir markalama türüdür. Seramik, plastik ve metallerde başarılı sonuçlar verir. Yüksek hassasiyet gerektiren çok ince işaretlemeler için kullanılır.
  • UV lazer markalama: Elmas, cam ve plastik gibi hassas yüzeylerde tercih edilir. Düşük bir ısıda çalışır ve minimum ısı etkisi sebebiyle ince işaretlemeler yapılabilir.

Lazer Markalama Sistemlerinin Amacı Nedir?

Lazer markalama sistemlerinin bazı amaçları bulunuyor. Birçok malzeme üzerinden estetik ve kalıcı işaretler oluşturmak ve bu işaretlerin güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan lazer markalama ayrıca üretim süreçlerinin daha verimli hale gelmesini sağlıyor. Özellikle ürün izlenebilirliği ve endüstriyel üretim alanlarında ciddi bir öneme sahip olmakla beraber asıl amaçları aşağıda maddeler halinde paylaşılmıştır.

  • Tasarruf: Lazer markalama sistemleri baskı, etiketleme ve kimyasal boyama yöntemlerine göre daha az maliyetlidir. Ek olarak uzun ömürlü ve daha az bakım gerektirir.
  • Malzeme Uyumu: Çok geniş bir malzeme yelpazesinde kullanılabilir. Seramik, metal, deri, cam ve ahşap gibi yüzeylerde başarılı sonuçlar verir. Haliyle çok yönlü olduğu için kullanılır.
  • Çevre Dostu: Lazer markalamada boya veya kimyasal malzemeler kullanılmaz. Bu sayede çevre dostu bir işlem olduğu için tercih edilir. Doğaya zararlı atıkların oluşumunu engellemekle beraber çevreye duyarlı üretim süreçlerinde sık sık karşımıza çıkmaktadır.
  • Verimli ve Hızlı Üretim: Diğer yöntemlere göre çok hızlı olmakla beraber üretim aşamalarının daha hızlı tamamlanmasını sağlar. Ayrıca maliyetleri düşürdüğü için kullanılır. Büyük üretim yapılan gıda ambalajlama, elektronik ve otomotiv sektöründe verimliliği artırır.
  • Yüksek Detay ve Hassasiyet: Çok hassas ve ince işaretlemeler oluşturmak amacıyla kullanılır. Öyle ki mikroskobik detaylarla işaretleme yapabilme yeteneğine sahiptir. Örneğin hassas parça üretimi yapılan sektörlerde veya medikal cihazlarda bu yüzden tercih edilir.
  • Görsel Tasarım ve Estetik: Çok ince detaylar oluşturabilen özel bir teknoloji olan lazer markalama, ürünlerde görsel estetik amacıyla tercih edilir. Bu kapsamda desen, yazı, grafik ve logo gibi ine tasarımla yapılabilir. Genelde kişiye özel ürünlerde, lüks tüketim ürünleri ve hediyelik eşyalarda kullanılır.
  • Ürün İzleme ve Takip: Lazer markalama ürünlerin sorunsuz izlenebilmesi ve takibinin sağlaması amacıyla tercih edilir. Yani ürünlerin tedarik zinciri boyunca hem takip hem de izlenmesini sağlar. İlaç, elektronik ve otomotiv sektöründe kritik bir rol oynayan takip ve izleme süreci, ürünlerin geçmişi hakkında bilgi elde edilmesini sağlar.
  • Kalıcı Markalama: İşaretlerim çok uzun süreler dayanmasını sağlayan lazer markalama, ısıl etkilere ve aşınmalara karşı dirençlidir. Ayrıca ürünlerin güvenliği ve etiketlenmesi açısından son derece önemli olduğu için sıkça kullanılır.

Lazer Markalama Sistemleri Evde Kullanılabilir mi?

Genelde ticari ve endüstriyel kullanımlar için tasarlanan lazer markalama sistemleri aslında en yüksek teknolojili cihazlardır. Fakat bazı sistemler hobi amaçlı ve küçük ölçekli kullanımlar için tercih edilebilir. Evde kullanım için dikkat edilmesi gereken bazı durumların olduğu unutulmamalıdır. Evde kullanılabilen markalama sistemleri daha küçük olmakla beraber düşük güçte çalışan basit tasarımlardır. Desktop lazer markalama adı verilen bu sistemler genelde masaüstü boyutlarındadır. Bazı metaller, plastik, deri ve ahşap üzerinde markalama yapabilir. Plastik etiketler, küçük parça üretimleri, ahşap ürünler, takılar ve kişiye özel hediyelerde kullanılmakla beraber küçük üretimler için uygundur.

Bir diğer sistem, lazer gravür makineleridir. Lazer ışınını kullanan bu sistemler malzeme yüzeyine şekil, yazı ya da desen kazımaktadır. Düşük güçteki karbondioksit lazerlerin kullanıldığı bu uygulamada kişisel projeler, plastik, deri, akrilik ve ahşap üzerine işlemeler yapılabilir. Kullanımı basit olmakla beraber düşük maliyetli ve çevre dostudur.

Evde lazer markalama sistemi kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da bulunuyor. İlk olarak lazer ışınlarının gözlere ciddi zarar verebilecek konumda olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzde evde tercih edenler göz koruması kullanmalıdır. Yüksek sıcaklıklar yaratabilen bu sistemlerde yangın riski de bulunabilir. Haliyle makineyi kullanım öncesi ve sonrası izlemeli ve işlem sonrası kapatılmalıdır.

Evde tercih edilecek lazer markalama sistemlerinin düşük güçte olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden kısıtlı alanlarda çalışan sistemlerden yüksek hassasiyet beklememek gerekir. Ayrıca bu sistemlerde daha sınırlı malzemeler kullanılır. Organik maddeler üzerinde etkili olan evde lazer markalama sistemlerinin fiyatları, endüstriyel markalama cihazlarına göre daha düşüktür. Son olarak ev tipi lazer markalama cihazları kolayca erişilebilen yazılımlarla çalışabilir. Yine de öğrenmenin vakit alabileceği söylenebilir. Elbette kullanıcı dostu yazılımlarla çalıştıkları için tasarımları doğrudan bilgisayar kullanarak sisteme iletebilir ve işaretleme sürecine geçebilirsiniz.

Lazer Markalama Sistemleri Günümüzde Ne Kadar Tercih Ediliyor?

Kişisel projelerden endüstriyel üretimlere kadar ciddi bir kullanım alanı bulunan lazer markalama sistemleri aslında ihtiyaca uygun olarak tercih ediliyor. Üretim süreçlerinin verimli hale gelmesi ve teknolojinin de gelişmesiyle beraber daha yaygın kullanılan lazer markalama sistemleri başta hızlı işleme süresi, yüksek hassasiyet, düşük maliyet ve çevre dostu gibi avantajlar sunar. Tercih edilen sektörler ve markalama amaçları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kozmetik ve İlaç Sektörü: Ambalajların üzerine ürün bilgileri, barkod ve güvenlik etiketleri eklemek için tercih edilir. Bu sayede ürünlerde sahtecilik önlenir ve takip kolaylaşır.
  • Hediyelik Eşyalar: Kişiselleştirilen hediyelik eşyaların üretiminde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca giyim etiketleri ve takı tasarımında lazer markalama tercih edilir.
  • Gıda ve İçecek Sektörü: Ürünlerin üretim tarihi, son kullanma tarihi ve diğer önemli bilgiler bu sektörde lazer markalama sayesinde işaretlenir.
  • Medikal: Medikal endüstrisinde tıbbi ekipmanlar üzerine işaretleme yapılır. Bu sayede güvenlik standartları yerine getirilmiş olunur.
  • Elektronik Endüstrisi: Baskılı devre kartları, elektronik bileşenler ve mikro çipler gibi hassas parçaların işaretlenmesinde lazer markalama tercih edilir.
  • Otomotiv: Bu sektörde barkodlar, parça numaraları ve diğer bileşenler için izlenebilirlik açısından lazer markalama yapılır.

paylaş

Yorum Yapın